През изминалите години над 3000 човека се включиха в инициативите, курсовете и хакатоните на организацията. Стотици дигитални проекти и прототипи бяха разработени. Десетките обучителни курсове помогнаха на деца, младежи и възрастни от цяла България ускорено да развият своите умения.

Осем години в областта на дигиталните технологии и предприемачеството са един сериозен и значим период.

Startup Factory е сдружение в обществена полза, създадено в Русе през март 2015 от група млади предприемачи, работещи в ИТ сектора. Това, което обединява всички, е готовността им да подкрепят хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да стартират свой собствен бизнес.

Още през 2015 година Startup Factory отвори първото споделено работно пространство извън София и екипът започна да организира различни събития. Съвместно с Русенски Университет Startup Factory осъществи първите състезания по програмиране в града, т.нар. хакатони. Същата година Startup Factory започна първите безплатни курсове по програмиране в Русе и организира множество уъркшопи, презентации и други събития.

Сред най-амбициозните проекти през следващите години бе националната серия от хакатони CODE4TECH – състезания по програмиране в големите градове на България: Шумен, Хасково, Велико Търново, Варна и други.

През последните години вниманието на екипа е фокусирано върху развитието на умения. Беше създадена Програма за развитие на дигитални и предприемачески умения, чието четвърто издание ще приключи това лято със станалите вече традиция Седмици на дигиталното изкуство и технологии за младежи.

Сдружението помага и на граждански активни хора в Русе да регистрират своите НПО организации и да организират дейността си.

Организацията е една от активните в града, която от началото на войната помага на украинските бежанци в Русе. Организира курсове по български език, както и други инициативи за интегриране и подкрепа на украинците за включване в образователната система, търсенето, намирането и започването на работа. 

Startup Factory организира конференции на тема новите децентрализирани технологии и приложението им.

Още за организацията и практическите ползи от дейността ѝ за обществеността в Русе може да се открие на https://startupfactory.bg/.