Шестнадесет деца от различни русенски училища са определени з участие в юбилейното десето издание „Детска нощ в Библиотеката“, посветено на големия детски писател Андерсен. Това са активни малки читатели - победители от рецитали, конкурси, спортни състезания и др., съобщиха от Регионална библиотека „Любен Каравелов“. 
Андерсеновата нощ ще се провежда у нас от 2013 година и русенската библиотека е единствената в страната, която е участвала в нея без прекъсване.
Инициативата „Нощ на Андерсен“ е международна и се организира в навечерието на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. Тя се провежда  в различни държави, като традиционно в него участват Словакия, Полша, Чехия, а в последните години се включват и страни като България, Кения, Гърция, САЩ, Австралия, Испания, Великобритания, Словения и др. 
„Нощ на Андерсен“ е форма на насърчаване на четенето сред децата. Целта на инициативата е да провокира интереса и любовта към книгите по атрактивен и забавен начин. 
В Русе Нощта на приказките ще започне в 18.30 часа в петък и ще продължи до 10.30 часа в събота. На финала ще има пресконференция „Из преживяното“ с русенските медии, по време на която участник и родител ще споделят впечатления от събитието и ще отговарят на журналистически въпроси, а преживяното ще бъде онагледено със слайд шоу.