Бизнесът вече може да използва 200 милиона лева за изграждане на фотоволтаици, които задължително трябва да са комбинирани с акумулатори за съхранение на електричество. Средствата са насочени към микро-, малки и средни предприятия. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГДЕФК/ Илияна Илиева по време на проведения вчера в Русе информационен ден за представяне на процедурата. Домакин на срещата, открита от зам. областния управител Детелина Ачева, беше Областната администрация.
Това е третата процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/, отворена за кандидатстване от Министерството на иновациите и растежа. Срокът за това е до 16,30 часа на 15 май. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020. 
Компаниите могат да заявят подкрепа от 75 000 до 1 милион лева. Съфинансирането от тяхна страна е от 35 до 50%. Фотоволтаиците трябва да са с мощност до 1 мегават, системата трябва да се изгражда върху притежавани от кандидата сграда или имот. Електроенергията не може да бъде продавана.
По първата процедира по НПВУ 49 русенски проекта за технологична модернизация бяха одобрени за финансиране с малко над 13 милиона лева, а по втората 53 русенски фирми в сферата на информационните технологии и киберсигурността ще получат 986 276 лева.