На втора поредна общинска сесия предложение на кмета на Русе Пламен Стоилов срещна съпротивата на опозицията, която успешно надделя над многолюдното присъствие на съветници от ГЕРБ. Този път предложението беше отхвърлено не заради отсъствието на членове на най-многобройната партийна група и техните поддръжници от другите политически сили, а защото приемането на самото предложение предполагаше събирането не на 26 гласа, колкото са необходими обикновено, а на квалифицирано мнозинство от 2/3 или 39 гласа. Именно затова точката беше преместена и от пета стана десета в дневния ред, тъй като първоначално трябваше да се гледа веднага след обедната почивка на съветниците, но повече от 10 минути от старта на следобедното заседание в залата все още нямаше 39 съветници. Когато й дойде редът, вече се бяха събрали 45 души, но едва 33 от тях я подкрепиха.
Ябълката на раздора стана предложението на Стоилов общински имоти, които се ползват от Гранична полиция, да се дарят на Министерството на вътрешните работи. Първа недоволството си изказа съветникът от БСП арх.Силвия Алексиева, която подчерта, че няма никаква обосновка защо имотите да се даряват и дали към тях има инвестиционни намерения. Защо не им се дадат за безвъзмездно ползване за 10 години, както досега е действано, попита още Алексиева. Като им се прехвърли собствеността, те ще плащат данъци за сградата, а не Общината, мотивира се Емил Милушев от ГЕРБ. Във всички случаи става въпрос за пари, заяви съветникът от ГЕРБ Михаил Павлов. Според него имотът се руши и трябва да се поддържа, а Общината няма средства, които да вложи за тази цел. От друга страна пък, Министерството на вътрешните работи само го ползва и няма право да го ремонтира.
Червените съветници поставиха и въпроса какво ще прави МВР с имота, който се ползва от Гранична полиция, когато България влезе в Шенген и границите паднат, но не получиха конкретен отговор. Дори и намесата на кмета, който припомни, че имотът не е строен от Общината, а от Строителни войски, не успя да повлияе на съветниците и точката беше отхвърлена. Но не се прие и предложението на арх.Алексиева за предоставяне на имота за безвъзмездно ползване на МВР за 10 години, каквато е била досегашната практика.
Първото бламирано на сесията през октомври предложение на Стоилов за корекция на общинския бюджет вчера при повторното гласуване срещна тяхната подкрепа. Припомняме, че това доведе до невъзможност да бъдат осигурени средства за две детски градини, с които да покрият разходите си за храна, ток и отопление. Ще подкрепим докладната, за да не ни обвиняват, че децата стоят гладни заради нас, заяви съветникът от Синята коалиция+ВМРО Юлиян Гарелов. Той обаче не пропусна да обърне внимание на един от текстовете на предложението, в който се казва, че трябва да се купят пет климатика за нуждите на детска градина и е посочена конкретната марка. Не виждам как това ще мине в Сметната палата, коментира Гарелов. Кметът Стоилов прие забележката и обеща, че марката климатици ще бъде отстранена.