Кулинари от Търговищко „преоткриха“ 54 рецепти в конкурса "Любими десерти от тефтера на баба и мама". Проявата бе обявена от народно читалище „Будител – 1927“ в село Баячево. Целта бе да се открият стари, изпитани рецепти, които разнообразяват трапезата на семействата. Да се направи сравнение между вкусовете от днес и недалечното минало, каза секретарят на културната институция Албена Недева. 
Представени са разнообразни десерти. Жури е оценило рецептите и снимките към тях. След  дълго обсъждане, среща на мнения и подробно разглеждане на рецептите и презентациите на участниците е взето и решението, посочи Недева.
Както БТА  съобщи, обособени бяха няколко категории: най-лесен десерт – направен с минимум продукти за най-кратко време; най-трудоемък десерт, чието приготвяне изисква най-много техники за приготвяне; най-атрактивен - в него да са използвани несъвместими продукти, обединени в любимо и сладко вълшебство и най-добре презентиран десерт.
За първа категория са постъпили 19 рецепти. Първото място е за халва от брашно, представена от Алиме Салиева Ахмедова – секретар на НЧ „Христо Ботев-1910” село Голямо Соколов. Във втора категория: са участвал 31 рецепти. На първо място е класиран тиквеник от домашни кори, предоставен от семейство Алиеви от село Кралево.  В следващата категория – най-атрактивен десерт, поради използването на несъвместими продукти, обединени в любимо и сладко вълшебство, са постъпили четири рецепти. Първото място е отредено на сладък хляб с леща, представен от Яна Петрова, член на клуб по готварство при НЧ „Родина – 1927” в село Пробуда.  В категорията най-добре презентиран десерт са се конкурирали 54 снимки на любими десерти от тефтера на баба и мама. Първо място журито отрежда на сладкиш на падишаха, представен от Емине Льотина от кръжок „Мога да готвя” при НЧ „Съгласие – 1902” село Дългач.
Организаторите на конкурса присъждат и няколко специални награди в четвърта категория. Наградата на председателя на народно читалище „Будител – 1927” в Баячево е за любим десерт и точна доза. Тя е крем карамел в тава, представена от Фатме Ахмедова от НЧ„ Христо Ботев – 1927” село Драгановец.
Благодарствен адрес е изпратен до Калина Илиева, родом от търговищкото село Макариополско, в момента живееща в Нова Зеландия, за участие и предоставен 25 секунден видеоклип.
Всички участници получават грамоти за участие. Грамотите и наградите на отличените ща бъдат връчени до 10 април от секретаря на НЧ „Будител – 1927”, обявиха още организаторите.