Виви /Вивиан/ Василева е родена в Германия. Тя е най-малката сестра на цигуларя Васко Василев, с когото имат почти 25 години разлика. Следва семейната традиция в музиката, но също така и й изневерява - вместо цигулката избира перкусиите. 
„Аз също свирех на цигулка, както двете ми каки и батко ми, но бързо усетих, че това не е моето нещо. Баща ми беше разочарован, защото си мислеше, че не се упражнявам достатъчно. Всяко лято моето семейство прекарва на Черно море, там, на Карадере, за първи път чух ударни инструменти като тарамбуки и джембета. Един ден тези музиканти ме включиха в кръга си и ми дадоха едно джембе. След това за мен нямаше нещо по-интересно от тези инструменти. Нито морето, нито игрите ме впечатляваха. Когато лятото свърши и се върнахме в Германия, една година умолявах баща ми да ме прати на уроци по ударни. След първия ми урок по барабани моята цигулка остана в кутията, свирех на ударни по цял ден“, разказва Виви.
Въпреки че е много млада, едва на 28 години, кариерата й вече е повече от успешна. 
Не се страхува да експериментира
„В моя диск „SinginТ Rhythm“ записах една авторска обработка на народната песен „Калино моме“. Страшно ме кефи този български 11/8 такт. В близкото бъдеще искам да направя един по-голям проект с Wiener Konzerthaus - с нови аранжименти и да поканя български певици и музиканти“, обяснява чаровната перкусионистка. 
В момента тя изнася най-много концерти в Германия и Австрия. Тази година имаше дебют във Филхармонията в Кьолн и на Aldeburgh Festival в Англия, където е роден композиторът Бенжамин Бритън. Предстои й дебют в Elbphilharmonie Хамбург и в голямата зала на Берлинската филхармония.
В началто на седмицата изпълни на сцената на „Мартенски музикални дни“ композирания за нея концерт „Oraculum“ със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. 
Отговорност на нас, музикантите, е да направим така, че повече хора да открият и обикнат класическата музика, каза след концерта Виви Василева и добави, че трябва да се инвестира много в децата.
„Ако като дете преживеем тази емоционалност от един концерт, тя остава за цял живот. За жалост, в света на класическата музика още няма това мислене, че е важно да се инвестира в младите хора. Проекти за деца се правят на различни места, и то само доброволно. Ние, музикантите, сме си виновни, че губим публика. Трябва по-активно да се ангажираме и да ходим по училищата“, каза усмихнатото момиче от света на сериозната музика. 
По думите й както един оркестър планира всеки месец концерти в големи зали, така трябва да предвижда и много повече събития за деца, където те да могат да изпробват различните музикални инструменти.
„Музикантите трябва да свирят пред децата с огромна страст, защото те са най-искрената публика. Когато свирим пред най-малките, трябва във всеки тон да влагаме страст и енергия, за да ги убедим, за да ги докоснем“, каза още Виви Василева. 
Музиката помага за преодоляване на най-големите кризи
„И в най-големите кризи ние, хората, се нуждаем от изкуството, защото както храната и спането са необходими за нашето тяло, така и изкуството и любовта са нужни за нашата душа. Особено в кризи артистите трябва активно да се борят, а не да се скриват и да казват: „Аз си правя музика и това няма нищо общо с кризата“, каза Василева. 
Според нея музиката помага и за преодоляване на разделенията в обществото.
„Това е голяма отговорност на музиката. Тя има емоционална енергия и успява да накара хората да се чувстват свързани. Мисля, че тези, които се занимават и се интересуват от музика, са по-съзнателни. Ако успеем да докоснем с музика повече хора, това ще им даде голяма енергия и ще ги мотивира и в други области на живота им“, каза още Виви Василева. 
„Мартенски музикални дни“ е прекрасен фестивал с дълга история. Това е един от най-ценните и значими фестивали на България. Много съм щастлива, че участвам за втора година в него“, заяви Василева. 
Концерт с музикални инструменти от рециклирани отпадъци
Перкусионисктата разказа и за проект, в който участва.
„Става дума за рециклиран концерт, който вече бе представен в Австрия и в Германия. След няколко дни ще бъдем в Нидерландия. Идеята е концертът да насочи вниманието на хората към опазване на природата от отпадъци. Затова решихме този проект да бъде от музикални инструменти, които всъщност са от рециклирани отпадъци“, обясни младата музикантка. 
Така на сцената ще бъдат подредени 35 пластмасови бутилки. Те пресъздават маримба. Всяка бутилка е интонирана.
„Успях да изкарам звук и ритъм също от найлонови пликове. Използвам и стъклени бутилки, които ги интонирам с вода. В музикални инструменти сме превърнали вази за цветя, употребявани капсули от кафе, купи, тигани, както и барабан от пералня. Човечеството е много креативно и ако има желание, може да намери решение на всеки проблем“, убедена е Виви Василева.              У