Режисьорът проф. Георги Дюлгеров ще представи премиерно втората част на книгата си "Биография на моите филми" на 4 април в новата книжарница "Хеликон" в Бургас, съобщават от екипа на "Арт фест", организатори на "София филм фест на брега". Книгата, която се издава от издателството на Нов български университет, ще бъде представена от Панайот Денев. Втората част обхваща периода от 1990 г. досега и в нея авторът разказва за възникването на идеите, заснемането и реализацията на повечето от филмите си, създадени през годините. В нея Дюлгеров споделя любопитни случки от работата си преди и по време на снимките на "черната лястовица", "Лейди Зи", "Козелът", "Буферна зона" и запознава читателя с екипите на филмите си. Подобно на първата част на книгата, във втората текстът също е допълнен с видеооткъси от филмите, които читателят може да гледа с помощта на QR кодове. 
Книгата започва с цветни плакати на всички филми, описани в първата част, и завършва с подробна филмография с екипи и награди, както и показалец на имената, споменати в книгата.
Предговорът е на проф. Петя Александрова и в него тя пише: "Филмите на Георги Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въздигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично - и още много други неща. Дюлгеров започва писмената си епопея заради внуците, на които я посвещава. Но не е само това. Освен Режисьор, той винаги е бил и Учител, и сега отново ни поднася своеобразни "уроци по кино"... Предизвикателството на тази книга е да открием другите възможни лица на Дюлгеров - ученик, разказвач и историк. Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането ѝ не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието - една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино."