„Реализира се една дългогодишна мечта, която ни дава възможност да живеем по един нов европейски начин. В миналото остават септичните ями, които пречеха, замърсяваха и правеха живота неудобен“. Това каза кметският наместник в Средна кула Божидар Йотов на вчерашното официално приключване на Водния проект в този и в съседния квартал Долапите. 
„Постигнат беше много добър синхрон и трудностите по проекта бяха преодолени“, допълни колегата му Светлин Савов.
Символичното прерязване на лентата беше съпроводено с водосвет, отслужен от отец Светослав.
Сред гостите на празника, символично проведен на 22 март - Световния ден на водата, бяха областният управител Анатоли Станев и ръководителите на обединение „Роан-Русе“, което бе изпълнител на големия инфраструктурен проект, финансират от Европейския съюз и националния бюджет. 
Двата квартала вече имат близо 44 км канализационна мрежа, изградени са и над 2000 сградни канализационни отклонения. Реконструирани са и около 8 км водопроводи, разполагащи с над 200 сградни водопроводни отклонения.
„Изпълнението на строителен обект с подобен мащаб в града в близост до жилищни сгради е изключително сложен процес, съпътстван от проблеми и предизвикателства, както и затруднения за гражданите. Общите усилия обаче се увенчаха с успех и днес можем да кажем, че са създадени необходимите условия отпадъчните води от двата квартала да се отвеждат към градската пречиствателна станция“, казаха от ВиК-Русе.
Управителят Илиан Милев припомни, че този обект е подготвян  повече от десетилетие, но по различни причини не е успял да се реализира.
„В крайна сметка, благодарение на бързото изпълнение от строителя и добрата координация между институциите, успяхме да завършим в кратки срокове такъв мащабен проект. Проектът е въведен в експлоатация, канализацията работи и бих искал да отправя апел към всички граждани да се присъединят към канализацията в максимално кратки срокове, тъй като това е тяхно задължение по Закона за устройство на територията“, каза инж.Милев.
Подобни проекти изискват да се изтърпят известни неудобства, но за добро. Изграждане на канализация ще помогне за развитието и на кварталите, и на хората, и на бизнеса, посочи областният управител Анатоли Станев.