Стада с благородни елени унищожават посевите в Русенско, сигнализира зърнопроизводителката от Рилка Игнатова. Нейни площи с пшеница, както и култивирани около 750 дка първа подготовка за пролетниците са сериозно отъпкани от красивите животни. В своя фейсбук профил тя публикува и видео, на което се вижда поредното преминаване на елените през земеделски площи в землището на Ново село. Които наистина са стотици.
Проблемът не е нов, той е от няколко години. След като заради африканската чума по свинете бяха отстреляни дивите прасета в горите, популацията на елените нарасна рязко. В началото се появяваха единични бройки елени, сърнички, ние им се радвахме, хранехме ги. Със всяка година обаче бройката им се увеличаваше. През миналата година ги броихме около 100-120, сега са над 240. Земеделци от Поломието говорят дори за 3000 елена, докато по официални данни са 150, сподели Игнатова.
През годините фермери от региона неколкократно са се обръщали към местните ловни стопанства, но не са получили внимание от тях. Събрали са подписи и пращат писмо до земеделското министерство, Президентството и „Северноцентрално държавно предриятие“ в Габрово.
Настояваме реално да се отчете популацията на тези красиви благородни елени и когато тя става свръхпопулация, както е сега, да се вземат мерки за нейното поддържане в законовите норми. Спрямо Закона за лова, чл. 82, когато има такива оплаквания, трябва да се създават комисии, които да отчетат процента на провалената продукция, а земеделските производители да бъдат обезщетени, каза Рилка Игнатова.
Извоюването на еднократни помощи за щетите обаче не е целта на фермерите, те искат на проблема да се обърне сериозно внимание с дългосрочни мерки за превенция. Зърнопроизводителите вече са събрали доказателства за неправилно преброени стада в официалните протоколи, където бройката им е занижена.
„Утро“ потърси мнение за проблема и от Регионалната дирекция на горите, откъдето изразиха съмнения относно достоверността на сигналите за стада от стотици елени. Не се ангажираха и с конкретни данни с обяснението, че преброяването на животните се провежда в момента и резултат от него ще има през април.