Проекти и мерки за 182 млн. лева са реализирани през първата година от приемането на Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., съобщи пред Общинския съвет зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова. Досега е изпълнено 21,92% от планираното. Към настоящия момент общината изпълнява 26 проекта на стойност над 120 млн. лева.
Кметът Пенчо Милков припомни, че това е постигнато без в момента да има европейско финансиране по оперативните програми и без финансиране по Плана за възстановяване и развитие. Общината е спечелила и европейски проекти директно към Европейската комисия. 
Планът за интегрирано развитие на Община Русе за периода 2021-2027 г. включва проекти на обща стойност почти 832 милиона лева. За реализирането им се разчита не само на собствени средства, но и такива от републиканския бюджет, европейски фондове и частни инвестиции. Предвижда се общинският бюджет да осигури над 58 млн. лева, а над 500 млн. да дойдат от ЕС, включително по Зелената сделка. Най-много пари са предвидени за развитие на техническата и транспортната инфраструктура.