Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери. Планира се да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен, съобщи в Добрич служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.
Говорим за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези хеликоптерни площадки. Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат тези хеликоптери, добави министърът.
Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, каза още Меджидиев. За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази - едната ще бъде в Долна Митрополия, другата - в София, напомни здравният министър.
Преди по-малко от две седмици административният директор на Лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова поиска с писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев Русе да бъде една от бъдещите бази в страната на медицинските хеликоптери. Огласеното сега изграждане на площадка за кацане на авиолинейки далеч не изпълнява това добре аргументирано и важно за Русе и съседните региони искане, но е стъпка в добра посока.