Флотската кула в Русе ще отвори врати за посетители на 23 март, четвъртък, по повод Световния ден на метеорологията. Инициативата за отбелязването му е на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и Националният институт по хидрология и метеорология.
В празничния ден посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас. Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11 до 13 часа и от 14.30 до 16.30 часа.
Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ на агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад. Сред по-интересните експонати, които могат да се видят, са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция, с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.
Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация. Тази година всички инициативи, свързани с него, ще бъдат под наслов „Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията“.