Преписки, скици и инвестиционни проекти в Община Самоков ще се обработват в кратки срокове. Това беше посочено по време на обучение за работа с Географската информационна система (ГИС). Експерти от компания, специализирана в областта на географските информационни технологии, представиха работата със системата и възможностите, които предлага. Чрез програмата ще може да се съхранява цялата информация, както и да се актуализира своевременно. 
Въвеждането и работата с ГИС дава възможност за по-голяма оперативност на служителите от Техническа служба, където се генерират ежедневно най-много преписки. Това ще даде възможност инвестиционните проекти, издаването на скици и одобряването на регулационни и устройствени планове да става по-бързо, а отразената информация да е максимално точна. 
Системата има възможност за непрекъсната актуализация, с нови нормативни документи, като заповеди на кмета на общината или съдебни разпореждания, което намалява възможността за грешки в издадените документи бе разяснено на обучението на специалисти и общински съветници.