Процес по дигитализация на част от фонда си започна Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали. Тя вече разполага с достъпна онлайн дигитална версия на издания, обясни за БТА директорът на културната институция Елисавета Кехайова.
Новата „Дигитална библиотека Кърджали“ към момента включва осем периодични издания, излизали в региона от 20-те до 40-те години на 20 век, както и книги. Сред периодичните издания са „Арда”, „Ардинска дума”, „Мастанлийски окръжен вестник”, „Бяло море”. Те носят информация за живота, бита, обичаите, историческите и политически щрихи на ежедневието на Кърджали и региона от онова време. Събирани, каквото е било законодателството във времето на тяхното отпечатване, те са съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, а сега техните сканирани версии са предоставени на кърджалийската библиотека, уточни Кехайова. Освен тях, дигиталната колекция включва и няколко книги, издадени преди 1944г.
„Общият брой страници, които ние сме дигитализирали до момента е 4100. Продължаваме разбира се да издирваме важни, стари документи, които да съхраним по един модерен и различен начин, достъпен за всички, които се интересуват от историята на Източните Родопи“, каза Кехайова.
Намерението на екипа на библиотеката в Кърджали е процесът на обогатяване с дигитално съдържание да не се ограничи с направеното до момента. 
„Процесът по дигитализация е изключително скъп и трудоемък. Това обаче няма да ни откаже. Ние поставихме основите. Оттук насетне нашата работа е да събираме тези архивни документи и да обогатяваме тази колекция“, коментира още директорът на културната институция. Тя допълни, че новата услуга вече се ползва с интерес от ученици, студенти и краеведи. „Дигитална библиотека Кърджали” е създадена по проект „Библиотеката – методичен, обучителен и краеведски център”, финансиран от Министерство на културата.