Вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров и кметът на Русе Пенчо Милков откриха тази вечер в Доходното здание в крайдунавския град 62-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни".
"Това е най-престижният, най-красивият, най-амбициозният и най-богатият музикален фестивал за България. Всеки път е по-интересно. И така, както всяка година с пролетта започва нещо ново - живот богат, разнообразен, красив, така започват и "Мартенските музикални дни". Фестивалът е празник за цяла България", каза Илияна Йотова. 
Найден Тодоров заяви, че това си остава "топ фестивалът в България". "Русе не случайно е "Малката Виена". От първия път, в който съм бил на фестивала, за мен той е нещо специално - още преди да започна работа в Русенската опера. Това е един от малкото фестивали, които са успели да запазят духа на високото изкуство. Много съм щастлив, защото във време, в което сякаш всичко тръгва да се руши, този фестивал напук на всичко продължава до стои на високо ниво", каза Тодоров. 
Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че за шейсет и втори път Русе се превръща в туптящото сърце на България. "Това е най-добрият и най-класен музикален фестивал на България", каза той. 
Сред официалните гости на откриването бяха и генералните директори на Българската телеграфна агенция и Българското национално радио - Кирил Вълчев и Милен Митев. 
Вечерта продължава със световната премиера на музиката към балета "Калиопа" - на известния диригент и композитор Емил Табаков. Маестрото дирижира и оркестъра на Русенската опера.Най-новата творба на Табаков е посветена на родния му град Русе. Произведението разказва за русенската легенда, свързана с красавицата Калиопа и Мидхат паша.В първия фестивален ден бе открита и изложбата "Темпо" на Николай Бузов. Творецът споделя, че картините в нея са своеобразно продължение на неговите пластични, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие.
Фестивалът "Мартенски музикални дни" ще предложи до 2-и април т. г. среща с повече от 700 артисти от страната и чужбина. Програмата включва 27 събития, балансирано представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт. Има и седем съпътстващи събития, сред които изложби на Николай Бузов и Юлиан Табаков, визуално-музикален пърформанс и представяне на книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното".
Музикалният форум се организира от община Русе с подкрепата на Министерството на културата, а БТА е сред основните медийни партньори.