Община Русе у подала възражение срещу предложението на експертния съвет към Министерството на културата сградата на летище Русе да бъде обявена за национална културна ценност. И за да вземе окончателно решение министерството, първо трябва да се разгледа това възражение. Това стана ясно на сесията на Общинския съвет вчера, където групата съветници на „Демократична България“ изрази опасения, че автентичния вид на терминала няма да бъде запазен.
„Никой в Русе не е видял предложението на терминала на летище Русе да се даде статут на недвижима културна ценност. Не е имало обществено обсъждане. На заседанието на експертния съвет, който е обсъждал този въпрос, не е имало представител на Русе. Затова Общината е подала възражение срещу това негово решение“, обясни кметът Пенчо Милков. Той обясни, статутът на национална ценност няма да позволи тази сграда да се използва за пътнически терминал, защото няма да могат да се направят абсолютно никакви промени в интериора. Няма да може се постави дори стъклената преграда, която да разделя двата потока чакащи хора - нещо, което се изисква от мерките за сигурност.
Въпросът е какво искаме - летище или мавзолей?, попита Милков. 
Кметът за пореден път заяви, че нищо в сградата и по фасадата няма да се променя. В момента се сменят само стъклата на същата дограма, оправят се уплътнения, защото имаше течове, възстановяват се инсталациите, за да има отопление и осветление. Ще бъде запазена дори дървената ламперия по стените. 
Милков обеща да бъде организиран Ден на отворените врати на летището, така че всеки желаещ да може да види какво се прави там. И че самата Община ще инициира след обществено обсъждане процедура, така че сградата на летището да стане културна ценност. Но не и национална, тъй като това ще стопира използването й.