„Отне ми около две години да напиша тази творба. Концертното изпълнение ще помогне по-нататък на хореографа за работата с балетната трупа“, каза композиторът и диригент Емил Табаков на пресконференция вчера. Тя бе посветена на световната премиера на музиката за балета „Калиопа“, с която бе открито 62-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в изпълнение на оркестъра на Русенската опера под диригентството на маестро Табаков. Творбата е посветена на родния град на Емил Табаков - Русе, и разказва за русенската легенда - любовта между Калиопа и Мидхат паша. 
Автор на либретото е някогашният балетист на Русенската опера Александър Малчев. Той заяви, че се е получила хубава симбиоза. „Тази вечер ще се появи едното краче на балета „Калиопа“. Кога ще се появи другото краче, зависи от репертоарната политика на Русенската опера. Надявам се да се получи до края на годината“, каза Малчев. Концертмайсторът Смиляна Лозанова обясни, че творбата е много картинна, а музиката е сложна, трудна и голямо предизвикателство за музикантите“.
Във втория ден на фестивала маестро Табаков ще дирижира Фестивалния оркестър - запазена марка на Мартенските. Оркестърът ще свири в петък от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание със солисти Светлин Русев, този път с виола, и френският цигулар от квартет „Модиляни“ Амори Което.
В събота за първи път всички русенски хорове ще участват с обща програма. Концертът е от 18 ч в зала „Филхармония“ и на него ще прозвучат хорови творби от български и европейски композитори.