Изложба „Най-високата точка – Вертекс“ представя художничката Елица Баръмова – Барамо в галерия „Ракурси“. Композициите в експозицията си авторката определя като „конкретна абстракция“ и „абстрактни образи“. Това преднамерено противоречие е творчески подход за възвръщане на изначалната цялост между полярни понятия, коментира Баръмова, цитирана от организаторите.
По думите на художничката, в творбите са заложени разпознаваеми детайли, като връзките между тях са абстрактни, за да създадат нов контекст. Изложбата е част от проекта й „Седиментен процес“. В нея са включени 21 композиции, смесена техника - акрил и пастел върху хартия или платно, които са създадени през последните две години.
„Точката Вертекс  е най-висока по смисъла на възприятие в условия на гравитация. Извън този контекст, да кажем в ноосферата, където битува абсолютът, най- високата точка може да се възприема като най-дълбоката точка, нашата Монада, нетленната искра. Движението в посока навътре е свързано със себепознанието. А именно духовното усилие да наблюдаваш себе си в перспектива, а не в миналото, което в по- регионален смисъл е част от българската народопсихология. Относително Вертекс може да се възприеме като възходящо движение на духа в рамките на тялото и движение на тялото в рамките на личната фантазия и духовен етап“, разказва още авторката.
Изложбата „Най-високата точка – Вертекс“ в галерия „Ракурси“ продължава от 21 март до 13 април.
Елица Баръмова – Барамо е родена в София, където работи като артист на свободна практика. Завършила е магистратура по илюстрация и графичен дизайн в Националната художествена академия (НХА) през 2001 г.От 2007 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ). Има самостоятелни изложби в галерии и музеи в България и Германия.  / ГН