Двама американски сенатори внесоха законопроект в подкрепа на включването на Румъния в програмата "Виза уейвър", позволяваща безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни. Това съобщи румънското посолство в САЩ, цитирано от Диджи 24. 
Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ешелона на ръководството на демократите в Сената и Джийн Шахин, председател на подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения на Сената. Законодателната инициатива идва непосредствено след посещението на двамата сенатори в Румъния миналия месец. 
„Това е най-силният законодателен сигнал, който Румъния получава от Съединените щати по въпроса. Проектозаконът всъщност подчертава необходимостта от ускоряване на усилията и на двете правителства - на САЩ и Румъния, за предприемане на конкретни стъпки в тази посока. Не на последно място инициативата на американските сенатори показва подкрепата и доверието, с което се ползва Румъния като стратегически партньор и съюзник в Черноморския регион”, заяви румънският посланик в САЩ Андрей Мурару.
Озаглавен „Закон за премахване на визовия режим на Румъния от 2023 г.“, документът изпраща важен политически сигнал до американската изпълнителна власт (Министерството по вътрешна сигурност, което администрира програмата за премахване на визите) по отношение на определянето на Румъния като участваща държава. В същото време властите в Букурещ се насърчават да засилят усилията си за борба с трафика на хора и да изпълнят техническите критерии за допускане до програмата, както е предвидено в Американския закон за имиграцията и гражданството. 
Когато законопроектът беше внесен в дневния ред на Сената, двамата американски сенатори се позоваха на важната и активна роля, която Румъния има в рамките на НАТО и Европейския съюз, подчертавайки близките отношения със силен съюзник като Съединените щати. Те оцениха и подкрепата, оказана на украинските бежанци в контекста на бруталната агресия на Русия срещу Украйна.
“Съединените щати твърдо подкрепят влизането на Румъния в програмата за премахване на визите”, заяви във вторник Дерек Хоган, служител на Държавния департамент на САЩ, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия диалог Румъния-САЩ.