Дзукеро включи София в World Wide Tour `2023. Събитието е на 23 юни в зала 1 на НДК, съобщават организаторите от "София мюзик ентърпрайсис" (СМЕ).
Аделмо Форначари, както е истинското му име, е идвал досега четири пъти у нас, първият от които е през 2002 г. По думите на мениджъра му той и за миг не е помислял да подмине България в маршрута на световното си турне тази година, което включва 34 концерта в 13 държави, защото „там хората са топли и емоционални като италианците“.
В дългата си кариера Дзукеро навигира из блуса, госпъла, соула и рока, инжектирайки в изпълненията си неповторимата италианска душа и страст, като никога не оставя публиката безразлична. Хитовете му са много („Senza una Donna (Without a Woman)“, „Il Volo“, „Baila (Sexy Thing)“, „Occhi“...). Има много дуетите с други звезди - от Лучано Павароти, Ерик Клептън и Майлс Дейвис до Би Би Кинг, Брайън Адамс и Брайън Мей.
Любопитно е, че Дзукеро е единственият европейски музикант, участвал във „възкресяването“ на световноизвестния фестивал „Уудсток“ през 1994 г., а албумът му Blue (1988 ) е най-продаваният в историята на италианската поп музика.
Най-новият му студиен албум е Discover (2021) и явно мотивиран от дългата принудителна ковид-пауза, през тази година и част от 2024 той буквално няма да слиза от концертната сцена, разказват от СМЕ.
/ДД