Екомаратон ще се състои в община Трън през юни. Инициативата е на група доброволци и е финансирана от Европейския корпус за солидарност. Това съобщи за БТА Валерия Димитрова, един от менторите в проявата и учредител на организацията "Забелски глас".
Желанието ни е не просто да направим културен продукт с участието на местната общност, а събитие, което да има някаква екологична и добавена стойност за региона, коментира Димитрова.
Екомаратонът ще се проведе на 10 юни между трънските села Забел, Зелениград, Туроковци, Ярловци и Берайнци. Той ще бъде съставен от три трасета с дължини три, пет и десет километра. Това, което го различава от останалите маратони е, че участниците в него ще се състезават с чували за смет. За да се счита за успешно завършването на състезанието, записалите се в него ще трябва да съберат максимално количество отпадъци по време на пробега си. Вечерта след маратона ще бъде проведен концерт на площада в с. Забел с участието на Дилян Дайновски, Георги Петров-Гопето, Андриян Асенов и Константин Кучев.
Петима млади доброволци занимаващи се с изкуство и спорт са в основата на организацията: Божидара Цонева, Божидара Хаджийска, Ани Ангелова, Михаела Загорова и Диан Ставрев.
Екомаратонът в Трънско е продължение на миналогодишната доброволческа инициатива "Музика за природата", отново финансирана от Европейския корпус за солидарност. Бяха проведени поредица от екологични акции по почистването на няколко трънски села и Ждрелото на река Ерма. Всички те завършваха с провеждането на акустични концерти на открито.