Две устройства за контролиране на телесната температура дари на на УМБАЛ „Канев“ Ротаракт Русе и това беше успешният финал на подетата от младите ротарианци дарителска кампания за тази кауза. Устройствата ще помагат на медиците и пациентите в три отделения - „Педиатрия“, „Ортопедия и травматология“ и „Хирургия“. Машините са много ценни, защото не допускат преохлаждане на пациентите по време на сложни и дълги операции, както и на деца, които са още по-чувствителни и уязвими по време на интервенции.
Нужните около 8000 лева младежите събраха за година от различни фондонабирателни инициативи - викторини, благотворителни акции, помогнаха им и менторите от Ротари Русе и Ротари Русе-Дунав.
Дарителите благодариха за идеите и помощта на началниците на отделенията „Педиатрия“ и „Ортопедия и травматология“ д-р Ева Цонкова и д-р Севдалин Ангелов, както и на изпълнителния директор на болницата Иван Иванов, който им връчи специална грамота.
„Когато видя млади хора с кауза, наистина ми действа вдъхновяващо. Знаете, че грижата за пациентите е от първостепенно значение, особено когато касае педиатричната част от тях. Това е едно устройство, което със сигурност ще подобри грижите за пациентите и ще влезе в действие в ежедневната практика“, каза при получаването на дарението д-р Цонкова, която всъщност е дала идеята за него и е насърчила младите ротарианци.
„Доказано е в световен мащаб, че при пациент, при когото не се допуска преохлаждане по време на оперативната интервенция и след това, усложненията спадат с около 30%. Това го видяхме и сме го изпитали. По принцип в момента всички пациенти, които са с операция по-голяма от час-час и нещо им се слага такова устройство, има различни допълнителни приставки към него като елечета, като одеяла, в които се пуска топъл въздух. Самият апарат е направен така, за да може да се избира температурен диапазон и това допринася за комфорта на пациента по време на операцията и след това. Новото устройство ще ни позволи и след операция качване в клиниката пациентът да бъде темпериран оптимално, което е много добре и за него, и за нас“, допълни д-р Севдалин Ангелов. 
„Апаратът е много важен при продължителни операции и при травматични пациенти, изпаднали в шок, при които телесната температура е значително понижена. Много е важно да се поддържа нормалната температура, за да се подобри кръвообращението“, каза хирургът д-р Силви Йорданов.
„Благодаря на момичетата и момчетата от Ротаракт за жеста, който правят към болница „Канев“, защото това е много важно - значи ние се забелязваме с това, което правим. Нашата обща кауза за доброто на пациентите е видяна от тях, значи сме на правилния път и трябва да продължим да се развиваме, да вдигаме стандарта на лечение и на обгрижване на пациентите“, обобщи Иван Иванов.