Доайенът на диригентското изкуство у нас маестро Георги Димитров ще гостува със Софийската филхармония на „Мартенски музикални дни“ на 25 март с програма от творби на двама колосални композитори - Модест Мусоргски и Aлександър Глазунов. Солисти на вечерта са виртуозната цигуларка Лия Петрова и известният бас Мартин Цонев.
Така именитият диригент ще се върне в града, в който дълги години твори и беше директор на операта, с изключителни музиканти и впечатляваща програма.
Лия Петрова се превърна в откритие на международната сцена през 2016, когато спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, ръководен от Николай Шепс-Знайдер. Творческият й път нататък е изпъстрен с множество награди, изяви на най-авторитетните сцени и определения като „естествена виртуозност“, „изумително добра“ и „силно лирична“. 
Младата столичанка Лия Петрова живее в Париж. Свири на „Hellios“ - великолепен инструмент, произведен в Кремона през 1735 от ученика на Страдивариус Карло Бергонци, щедро предоставен й от частни спонсори.
У дома се връща роденият в Русе Мартин Цонев, който вече има 27-годишна международна кариера. Пътят му тръгва от НУИ „ Проф. В.Стоянов“ Русе и Музикалната академия в София. Дебютира на сцената на Русенската опера едва на 23 години като Дон Базилио, а на 27 години прави първият си Атила на Верди в Ротердам. От 2003 година е солист на Операта в Бон, където изгражда внушителен репертоар. Пее още в Националната Опера Амстердам, Концертгебау Амстердам. Прави запис и спектакли в супер постановките на арената „Опера в Ахой“ - Ротердам.
Печелил е много международни награди, трикратно е номиниран от немската музикална критика за най-добър оперен артист за ролята си на Лепорело от „Дон Жуан“. Номиниран за наградата „Златен Фауст“ заедно с постановката на Д.Хилсдорф на „Джефта“ Хендел.                                  

Министър и вицепрезидент идват на откриването на ММД

Вицепрезидентът Илияна Йотова пристига днес в Русе за откриването на 62-ия Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ от 19 часа в Доходно здание. Тук ще бъде и служебният министър на културата Найден Тодоров. Така именитият диригент и бивш директор на Русенската опера ще спази обещанието, което даде на среща със зам.-кмета Енчо Енчев да гостува на откриването на ММД.