Детелина Ачева бе назначена вчера за зам. областен управител на Русе със заповед на служебния премиер Гълъб Донев. Назначението може да се определи като изненадващо, като се има предвид, че предстоят избори, след които би трябвало да се състави редовно правителство, което да определи ръководството на областните управи. Не е малка обаче и вероятността преговорите за редовен кабинет отново да се провалят и служебният да продължи да управлява поне до есента.
Новият зам. областен управител има дългогодишен опит като главен счетоводител в Професионалната гимназия по текстил, както и в тази по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“. Била е счетоводител в „Студентски столове и общежития“, както и в РИОСВ.
Преди да заеме поста, 52-годишната специалистка е била счетоводител в „Свободна зона - Русе“. Над 14 години работи и като вещо лице в Окръжния съд.
Завършила е счетоводство и контрол в Икономическия университет във Варна, както и право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Също така притежава магистърска степен по публична администрация от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 
Детелина Ачева ще встъпи в длъжност днес. Предстои областният управител Анатоли Станев, който след падането на правителството на Кирил Петков остана без заместници, да определи ресорите, за които ще отговаря новият му заместник.