Анкара е готова да изпълни обещанията, дадени на Хелзинки по въпроса за финландската молбата за приемане в НАТО, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Эрдоган, коментирайки пред журналисти предстоящата визита на президента на Финландия Саули Ниинисто в Турция, съобщи Анадолската агенция.
"Ние сме готови да изпълним нашата мисия и да спазим обещанията си, заяви турският държавен глава. По неговите думи разглеждането на искането на Финландия за членство в НАТО ще се придвижва в съответствие с приетите процедури. 
В петък в Турция ще пристигне финландският президент. Ние ще се срещнем и ще изпълним обещанието си, заяви Ердоган в отговор на въпрос дали ще изпрати на парламента за ратификация молбата на Финландия за членство в НАТО следващата седмица.
Визитата на финландския президент е планирана за 16-17 март. На разговорите на най-високо ниво на 17 март в Истанбул ще бъдат обменени мнения по широк спектър от турско-финландските отношения. Лидерите на двете страни ще обсъдят също темата за молбата на Хелзинки за влизане в НАТО в светлината на изпълнението на задълженията, произлизащи от Тристранната декларация, подписана от Турция, Финландия и Швеция в кулоарите на последната среща на върха на НАТО в Мадрид. Освен това лидерите ще обсъдят регионални и глобални теми, а също връзките на Анкара с ЕС, отбелязва Анадолската агенция. 
Миналата година Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО, но срещнаха възражения от страна на Турция, която твърди, че двете страни укриват членове на групировки, които Анкара смята за терористични. Миналата седмица страните възобновиха в Брюксел разговорите по процеса за присъединяване към Алианса.