Със световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ - на известния диригент и композитор Емил Табаков утре ще бъде открито 62-рото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.  
Най-новата творба на Табаков е посветена на родния му град Русе. Маестрото ще дирижира и оркестъра на Русенската опера.
Произведението разказва за русенската легенда, свързана с красавицата Калиопа и Мидхат паша. 
„Дните от далечното минало на Русчук оживяват чрез музикалните картини, създадени с изисканото и сантиментално чувство на композитора, покорявайки сетивата на слушателя. Богатството на музиката преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие, достигайки до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене“, обясняват организаторите на „Мартенски музикални дни“.
Автор на либретото на балета е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. Творбата разказва по нов и безкрайно очарователен начин една от най-красивите градски легенди - тази за неустоимата красавица Калиопа. В либретото са преплетени още образите от други легендарни градски истории от началото на XIX век - образът на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша. 
В първия фестивален ден ще бъде открита и изложбата „Темпо“ на Николай Бузов. Творецът споделя, че картините в нея са своеобразно продължение на неговите пластични, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие. 
В Русенската художествена галерия ще бъде подредена и експозицията „Генезис“ на Юлиан Табаков, която представя 2D и 3D обекти в обща пространствена инсталация. Тя е част от триптиха „Хоризонт“, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. 
Шейсет и второто издание на „Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. 
Фестивалът ще продължи до 2 април тази година. В него ще участват повече от 700 артисти от осем държави. На сцената ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Великобритания, Люксембург, Италия, Румъния, Нидерландия и България.
Програмата включва общо 27 събития - седем оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, два оперни спектакъла, както и осем дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.