Започна организацията на процедурата за отдаването под наем на първите 27 от общо 48 павилиона в непосредствена близост до спирки от линиите на градския транспорт, съобщи Община Русе. Така популярните и удобни, но замрели след фалита на „Лафка“ малки магазинчета, отново ще се върнат към живот. Интерес към тях има отдавна, но даването им под наем стана след прекратяването на дългосрочните концесии на на 260 спирки в града и връщането им на Общината. 
Отдаването под наем ще се извърши чрез публичен търг с явно наддаване. Обмисля се и въвеждането на допълнителни тръжни условия, които ще имат отношение единствено към външния вид на павилионите и поддържането на чистотата около тях.
Наемната цена на всеки обект поотделно се изчислява съобразно предвидените в специализираната общинска наредба тарифи. По предварителни изчисления началните цени на търговете няма да надвишават 100 лева на месец. Павилионите са с размери между 4 и 6 кв.м, към някои от тях са монтирани модули за поставяне на хладилни витрини.
Очаква се първият търг за отдаване под наем на търговските обекти да бъде в средата на април. Във връзка с това предварително ще бъде публикувана подробна информация относно всички условия и срокове. Останалите 21 павилиона също ще бъдат дадени под наем на втория етап от процедурата.
През последните дни общинското предприятие „Комунални дейности“ започна постепенната подмяна на счупени и пукнати стъкла по спирките.