Дните с превишение на фините прахови частици 10 микрона /ФПЧ10/ във въздуха в Русе през миналата година са били 67 - почти два пъти над нормата, която е 35 дни годишно. Нивата на останалите атмосферни замърсители остават трайно ниски. През годината в града е имало само една аварийна ситуации, свързана със замърсяване на атмосферния въздух - кризата през юли със самозапалилите се въглища в сръбски баржи, които бяха закотвени край Гюргево, но вятърът насочваше димът към Русе. Това посочи вчера директорът на екоинспекцията в Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Цонка Христова на пресконференция по повод представянето на годишния отчет за контролната дейност през 2022 година.
Въпреки по-големия от нормата брой на дните с превишения ФПЧ10 Русе е с най-ниско ниво на замърсяване на въздуха сред големите градове в България. Класацията е направена в излезлия вчера световен доклад за качеството на въздуха. Като цяло замърсеността на въздуха в страната се оценява като средна.
Нито една санкция, наложена на операторите, не е обжалвана, изтъкна инж. Цонка Христова.
Това е факт, тъй като налагането на тази административно-наказателна мярка лесно се доказва с помощта на контролни проби, за разлика от нарушенията, свързани с миризми например, допълни тя.
Събраните суми от санкции са 99 158.09 лева, като от тях на общините, на чиято територия са установени нарушения, е преведена сумата от 79 326.48 лева, които трябва да се използват за екологични цели. Най-големи обекти-замърсители през 2022 г. са установени в общините Разград, Силистра и Иваново.
През 2022 година са извършени 1402 проверки. Голяма част от тях - 540, са били по постъпилите в инспекцията общо 977 сигнала и жалби. Останалите 862 от тях са били планови. Съставени са 97 акта за  административни нарушения - с 12 повече от предходната 2021-а.
Сключени са 30 споразумения в размер на 28а065 лева. С този инструмент се повишава събираемостта на наложените глоби, уточни инж. Христова.
Най-много съставени актове, както и най-голям дял от извънредните проверки са по Закона за управление на отпадъците. Като приоритетна дейност инж. Христова определи чистотата на населените места. Традиционно през пролетта се провежда кампания за почистване на терени в общините. Тази година по инициатива на МОСВ от 1 април започват масирани проверки за спазване на дадените предписания за почистване на установените проблемни терени.
През 2022 година окончателно приключи казусът с шлаката от рециклиране на батерии, установени на площадка в Източна промишлена зона на Русе. Натрупаните  42 тона опасни отпадъци са предадени за последващо третиране на лицензирана фирма от град Чирпан.
Откритите през юни миналата година загробени опасни отпадъци в местността Под Ормана край пътя от Русе за Николово, са на отговорно пазене в обособен склад на територията на имота, тъй като се води следствие. Работи се по извеждането на остатъци от нефтопродукти, което започна през миналата година от площадката на отдавна обявената в несъстоятелност фирма „Полисан“.
Проблемни остават фирмите от Западна промишлена зона, чиито отпадъчни води стигат до Русенски Лом и Дунав, и предизвикващи многобройните сигнали за цветни води и неприятни миризми. В изпълнение на дадени предписания част от операторите са преустановили заустването на производствените си отпадъчни води в колектора, а други са предприели реконструкция и модернизация на локалните си пречиствателни станции. Трайното в случая е предстоящото присъединяване на колекторите „Трети март“ и „България“ към градската пречиствателна станция. Търси се решение за колектора на „Топлофикация Русе“, в който са се включили около 30 фирми.
„Уверено заявявам, че има промяна в модела на мислене в посока на опазване на околната среда. В това се убедих след проведените срещи с главните архитекти, кметовете на общини и други институции“, обобщи инж. Христова.