Русе отново ще бъде домакин на изложба на Салвадор Дали. Експозицията с около 230 оригинални творби „Салвадор Дали. Дизайнерски работи“ ще бъде открита в 18 часа на 15 март, сряда, в Регионалния исторически музей и ще остане там до 11 юни.
Изложбата, която за пръв път гостува в България, е продуцирана и организирана от музея в партньорство с „Art Expo SIA“ (Латвия) и „Collection Kesauri“ (Франция) и вече е показвана с голям успех в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия. Куратори са Василий Кесаури и Александър Кесаури. Състои се от оригинални произведения на Дали и подчертава ключови аспекти от творчеството на символа на сюрреализма.
Целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Дали материализира възгледите си чрез своя художествен език под формата на изображения, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широка гама от нещо неизразимо, но много по-важно от това, което виждаме.
„През вековете, Леонардо да Винчи и аз, се протягаме един към друг“, пише Дали.
Изложбата е разделена на осем тематични раздела, сред които публиката ще види търсенията му в приложните изкуства, в рекламните произведения и дизайна, сериграфи върху коприна, вратовръзки от художника, сувенири на любимата му Гала, сребърни барелефи, бижута, скулптури и гоблени, комплект карти за игра на Дали и много други.
Всички произведения, представени на изложбата, са оригинали на Дали, признати от него за такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторството и оригиналността на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.
Най-скъпите билети ще струват 14 лева - за индивидуални посетители с текстова и аудио поддръжка от уникален иновативен аудиогид. Предвидени са различни гъвкави отстъпки.
Първата изложба в Русе на един от великите художници на 20 век - сюрреалиста Салвадор Дали, беше открита в Художествената галерия на „Борисова“ 39 през юли миналата година и остана там до октомври. Тя включваше над 60 оригинални творби, обединени от заглавието „Материализация на сюрреализма“. Нейни куратори бяха колекционерът Александър Кесаури, неговият син, 38-годишният Василий Кесаури, който специално пристигна и за откриването в Русе, и директорката на галерията Елена Великова.
„Колекцията „Кесаури“ съдържа над 3000 екземпляра произведения на бележити майстори на класическо и съвременно изкуство, обясни тогава за „Утро“ Василий Кесаури.
Ценната сбирка е плод на събирателските страсти на неговите родители. И баща му Александър, и дядо му, също Александър, са художници, самият Василий пък е завършил информатика и математика в университет във Франция, където фамилията живее доста време, но фамилната „обремененост“ да живее със и в изкуството не го оставя дълго в света на точните науки
„От близо 11 години нашата компания „Арт експо“ работи по проект, благодарение на който организираме тематични експозиции в страните от Европейския съюз. Радвам се, че от тази година вече правим такива изложби и в България. „Арт експо“ работи изключително с държавни или общински институции, с частни галерии практически няма контакти. Обичайно нашите експозиции продължават по три месеца, като цялата организация и логистика е за наша сметка“, каза още Василий Кесаури.