„Много от жените прекратяват кариерното си развитие, като обществото ги кара да вярват, че не могат да постигнат мечтите си. Ако бях посланик за един ден, бих предприела действия за разрушаването на това схващане, а идеята ми е създаването на сдружение, подкрепящо жените в учредяването на собствен бизнес.“ Това пише 17-годишната Ипек Кьосеибиш от Европейското училище в Русе в есето си, заради което е избрана за Посланик за един ден в едноименната инициатива на на британското посолство в София заедно с Есперанса Найденова от Вълчедръм и Ния Георгиева от Перник.
Вчера трите момичета бяха посрещнати в Президентството в столицата от вицепрезидента Илияна Йотова, която ги запозна с дейността си и обсъди с тях широк кръг теми - от равенството между мъжете и жените до войната в Украйна.
Ипек изучава английски и немски като първи и втори чужд език, а профилиращият й предмет е география и икономика. През свободното си време обича да чете книги и да готви, да пътува и спортува. Участва училищния отбор по волейбол и е част от етно клуб за народни танци.
„Не се страхувайте да отстоявате позициите си дори когато срещате съпротива и неодобрение. Бъдете уверени в себе си, само така ще постигнете промяната към по-добро, към която всички се стремим. Образованието е в основата на пътя към развитието“, обърна се Йотова към победителките в конкурса. Той е създаден преди шест години от бившия британския посланик в България Ема Хопкинс по повод Международния ден на жената, за да окуражава българските момичета да изразят своите възгледи по значими за обществото въпроси и да разгърнат потенциала си. От началото си  се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. Темата на тазгодишното издание на конкурса беше „Да прегърнем равенството“. Въпросът, по който желаещите на възраст от 14 до 18 години писаха есе в рамките на 250 думи, беше: Ако бяхте посланик за един ден, как бихте насърчили равенството между жените и мъжете в България?
Победителките се включиха в работното ежедневие на вицепрезидента Йотова и на британския посланик Роб Диксън. Разговаряха със заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, с представители на УНИЦЕФ и на Асоциация „Анимус“. Срещнаха се и с посланиците на Ирландия, Албания, Финландия и Пакистан, освен това имаха обучителен курс по лидерски умения.