Община Русе и дружество „Традиция“ ще отбележат съвместно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев. 
На 17 март, петък, от 10.30 часа в пространството между складовата постройка и Понтон номер 5 „Традиция“ ще представи възстановка на неговата саможертва. След това шествие ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на бул. „Славянски“, където в 11 часа ще се състои официална церемония по повод годишнината. Тържествени слова в памет на българския революционер ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.
В честването ще се включат Общинският духов оркестър, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ и Младежкият гвардейски отряд. 
Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово преосвещенство Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, заедно със свещеници от Русенската митрополия.
От 10.45 до 11.30 часа ще бъде преустановено движението по бул. „Придунавски“ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по бул. „Славянски“ за официалната церемония. Призовават се гражданите да освободят пространството около паметника от паркирани автомобили. 
Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 г. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. На 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е издаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“. Гробът му се намира в русенския храм „Възнесение Господне“.