Трима души са арестувани през първите четири часа при вчерашната полицейска спецоперация в Русенско. Това съобщи комисар Димитър Вачков - началник на отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция на МВР в Русе.
Спецоперацията започна в 9 часа сутринта. Тя беше насочена към противодействие на конвенционалната престъпност, стабилизиране на средата за сигурност и осигуряване на добър обществен ред, превенция на нарушенията на изборното законодателство, както и за пътна безопасност. На различни места в региона бяха изградени временни контролно-пропускателни пунктове.
„Сформирани са 36 екипа от служители на областната дирекция на МВР. Участват и служители на жандармерията. Извършват се проверки на адреси, на лица и на автомобили. До момента са регистрирани пет престъпления“, каза комисар Вачков.
До 13 часа са проверени 172 лица и 137 превозни средства. Задържани са трима. За различни констатирани нарушения са съставени 6 акта. Три са съставените предупредителни протоколи по ЗМВР. Инспектирани са 7 пункта за черни и цветни метали, 4 заложни къщи, 6 автоморги и сервизи, 16 питейни заведения и търговски обекти.
Регистрирани са 5 престъпления, по които са образувани три бързи производства и преписки. 
Две от тях са в община Бяла. Полицаите са засекли шофьор да управлява превозно средство след употреба на алкохол. Водачът е арестуван. Униформените служители са установили и обявено за издирване моторно превозно средство с чужди регистрационни табели. 
Другите три престъпления са регистрирани в Сливо поле. Две са за незаконно придобита дървесина, а третото е за кражба. 
Арестувани са и други двама души, заподозрени в извършването на грабеж, придружен с побой, на 61-годишен мъж. Престъплението е извършено на 5 март в Русе. Тогава около 01.15 часа в областната полицейска дирекция е получен сигнал за извършен грабеж в района на кръстовището между улиците „Цариград“ и „Панайот Хитов“. Изпратеният на място дежурен полицейски наряд открил лежащ на улица „Цариград“ 61-годишен мъж и паднали до него патерици. Пострадалият разказал, че по-рано същата вечер спечелил сума в близко казино и си е тръгнал към 1 часа. Докато вървял към дома си, бил свален на земята с удар в гръб. Последвали още два удара - един в ухото и друг в тялото, след което нападателите преровили джобовете на анцуга му и взели 1500 лева и калъф с лични документи. Потърпевшият е приет в УМБАЛ „Канев“, където при прегледите са му установили фрактура на тазобедрена става.
Полицейската спецоперация продължава, като Вачков обясни, че няма регистрирани нарушения на изборното законодателство.