Кампания с безплатни прегледи, целяща превенция на усложненията от мозъчно-съдовата болест (МСБ), стартират Лечебни заведения „Медика“. Заболяването включва всички остри и хронични нарушения на мозъчното кръвообращение и води най-често до запушване или значително стесняване на мозъчните артерии и инсулт. Предвидена и информационна поредица, в течение на която специалисти ще дават съвети и ще разясняват различните аспекти на МСБ.
Първите прегледи от кампанията ще извърши д-р Росица Кръстева - началник на отделение по Неврология на УМБАЛ „Медика Русе“ на 18-ти март, събота, с предварително записване на час на тел. 082 830 230 или на регистратурата на болницата с адрес: гр. Русе, ул. „Рига“ 35. 
Именно неврологът е първият, който всеки със симптоми на мозъчно-съдова болест трябва да посети. Сигналите за необходимост от лекарски преглед са:
* нарушение на когнитивните функции - памет, концентрация, внимание;
* световъртеж и нарушение на походката;
* изтръпване на крайниците от едната стана на тялото;
* вече преживян мозъчен инсулт;
* съдова или друг вид деменция.
Рискови фактори за мозъчно-съдова болест са високото кръвно налягане, диабетът, високият холестерол и тютюнопушенето.
По време на прегледа неврологът ще прецени има ли необходимост от изследвания за доуточняване на диагнозата, от които най-важните са скенер на глава и доплерова сонография. Желателно е пациентите с установени заболявания да носят цялата налична документация. 
Лечебни заведения „Медика“ се утвърждават като водещ център за лечение и профилактика на мозъчно-съдова болест в Северна България. Специалистите  предлагат комплексен подход за консервативно, инвазивно и оперативно лечение на МСБ. Основната цел на лекарите обаче е превенцията и минимизирането на усложненията от заболяването с висока социална значимост, тъй като то заема второ място като причина за смъртност в България и първо място по инвалидизация. МСБ все по-често засяга и хора на възраст под 45 години.