Паметникът „Альоша“ да бъде преместен до Руските гробища, а на мястото му да бъде поставен паметник на Хан Аспарух, предложи гражданското сдружение със спорадични публични изяви „Спаси Русе“.
„С необходимото уважение и към двете имена, отдаваме всекиму заслуженото. Аспарух - като основател на Дунавска България! Альоша - за да открие своя покой сред събратята си. Предлагаме също и кръговото да се нарича площад „Хан Аспарух“, пише в съобщението си до медиите сдружението.
„Утро“ се опита да се свърже с инициаторите на тази идея, за да научи повече подробности, но удари на камък. Сдружение „Спаси Русе“ е регистрирано на 7 декември 2022 г. от седем души, сред които известната в застрахователния бизнес Даниела Ялъмова и старши треньорът на футболен клуб „Дунав“ Людмил Киров. Председател на сдружението е Кристина Йорданова, която обаче не пожела да разговаря с нас, тъй като за връзки с медиите отговарял друг човек, който тя не пожела да назове. Телефонът на сайта на сдружението, към който Йорданова ни насочи, даваше свободно и никой не  отговори на обажданията ни. 
Според сайта на „Спаси Русе“ първостепенна задача на сдружението е опазването на архитектурното и културно наследство на Русе, популяризирането и съхранението на многобройните иновации и примери за подражание, родени тук. За тази цел се набират средства, като основни дарители до момента са учредителите. Събраната сума към момента е 67 367 лева.