Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще инвестира близо 187 млн. лева за внедряването на система за безопасност ERTMS, ниво 2 в жп участъка Русе-Каспичан. Обявена е обществена поръчка, срокът за подаване на оферти по която е 28 април. 
Проектът е от изключително значение, тъй като ежедневно по направлението се движат 5 двойки пътнически влакове. Разстоянието от 142 км се изминава за близо 2 часа и 39 минути по данни на „БДЖ - Пътнически превози“. Средната скорост по направлението Русе-Каспичан е едва 54 км/ч.
Предвижда се доставка и монтаж на апаратурата, нужна за системите за сигнализация за 10 гари, включваща апаратура за маршрутно-компютърни централизации (МКЦ), включително кабели и външни елементи на МКЦ, токозахранваща апаратура, апаратура за осъществяване на блокировките на съседните гари, автоматични устройства за 24 прелеза и система за видеонаблюдение за всички прелези в участъка, включително измервателна и тестова апаратура, демонтаж на съществуваща апаратура за сигнализация, както и система за диспечерско управление на влаковото движение, включително измервателна и тестова апаратура.
Новата система за влакова защита ETCS ниво 2, която включва пътното оборудване за целия участък, от първия проходен светофар, разположен в междугарието РП Дунав-Образцов чифлик, до последния проходен светофор, разположен в междугарието Плиска-Каспичан. Железопътната линия е с приблизителна дължина 132 км.
Ще се изграждат телекомуникационната апаратура в участъка Русе разпределителна-Каспичан с дължина 137+470 км - оптични кабели и съответната преносна цифрова апаратура и мрежа за данни, диспечерски връзки и гарови концентратори, устройства за информация на пътниците, система за влакова комуникация GSM-R/FRMCS и център за управление на телекомуникационната мрежа, система за видеонаблюдение на прелези.
Предвидени са и дейности по ремонт, преустройство и адаптиране на съществуващи помещения в участъка Русе разпределителна - Каспичан и строителство на нови сгради от контейнерен тип за вътрешната апаратура за сигнализация и телекомуникации в 7 гари.
В началото на февруари тази година НКЖИ пусна и поръчката за изграждането на интермодалния терминал в Русе - проект на стойност над 54 млн. лева, който също се финансира със средства по ПВУ.