След затишието, предизвикано от резките промени на плановете на предприятията в хода на Ковид-19, през 2021 г. инвестиционната активност в община Русе отбелязва рязък скок, показва справка на Института за пазарна икономика /ИПИ/, изготвена въз основа на данни от националната статистика. Разходите на фирмите за закупуване на дълготрайни материални активи /ДМА/ се покачват с 40 на сто и достигат и надхвърлят сериозно дори най-силните предкризисни години. В периода 2018-2020 г. инвестициите в община Русе са от порядъка на 305-330 млн. лева.
Почти всички общини в страната отбелязват бърз ръст на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в нефинансовите предприятия, но водещите регионални икономики остават лидери и по този показател. Близо 10,2 млрд. лв. са разходите за ДМА на предприятията в Столична община. Над 1,4 млрд. лв. са инвестициите в Пловдив, около 905 млн. във Варна и 796 млн. в Бургас. След тях се нарежда Русе, а Стара Загора е малко назад с 386,5 млн. лева инвестиции.
Въпреки видимия общ подем през 2021 г., разпределението на инвестициите продължава да очертава много големите разлики между Северна и Южна България. Докато на юг водещите икономически центове образуват все по-взаимообвързани клъстъри на силна активност, то северните остават видимо по-изолирани, твърдят икономистите от ИПИ.
През 2021 г. общият размер на разходите за ДМА в страната е бил 23 милиарда лева. Най-много инвестиции в земя, сгради и машини през тази година е направил секторът на търговията, транспорта и туризма - 5,9 млрд. лв., а индустриалният отрасъл е на второ място с 5,6 млрд. лв. Взети заедно, предприятията в строителството и операциите с недвижими имоти са инвестирали почти 4,8 млрд. лв., което отразява най-вече бурната динамика на жилищното строителство в периода преди войната. На национално ниво търговията е изместила индустрията от лидерското място по инвестиции, най-вероятно в контекста на разрастването на модерната търговия.