Чилийският квалификант Кристиан Гарин поднесе една от големите изненади на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс, след като в третия кръг елиминира поставения под номер 3 в схемата Каспер Рууд от Норвегия.
Гарин, който в момента е номер 97 в световната ранглиста, наниза 39 печеливши удара, за да триумфира с първата си победа над играч от топ 5 в света от близо две години след 6:4, 7:6(2).
Чилиецът постоянно успяваше да постави под натиск Рууд и макар да реализира само по един пробив и в двата сета, почти във всеки гейм имаше възможност за такъв. За Гарин обаче това бе трета победа в четири мача срещу Рууд, който има два финала в турнири от Големия шлем.
В следващия етап Гарин ще играе с испанеца Алехандро Давидович Фокина, който спечели с 6:3, 1:6, 6:4 срещу руснака Карен Хачанов.
За разликата от за Хачанов, неделният ден се оказа успешен за останалите руски представители при мъжете, които продължават към четвъртия кръг.
Петият в схемата Даниил Медведев регистрира 16-ата си поредна победа след 6:2, 3:6, 6:1 срещу Иля Ивашка от Беларус.
Медведев показа известни колебания във втория сет, в чийто край допусна да бъде пробит за втори път, с което да го загуби, но през останалото време бе много по-добър от съперника си. За място на четвъртфиналите бившият водач в световната ранглиста ще срещне олимпийския шампион Александър Зверев. Германецът, който доскоро лекуваше фрактура в глезена, показа, че възвръща формата си и се наложи със 7:5, 1:6, 7:5 над финландеца Емил Руусувуори.
Втората ракета на Русия Андрей Рубльов започна с изоставане от 0:3 гейма мача си с французина Юго Юмбер, но успя да го обърне и да го вземе след 7:5, 6:3. В следващия кръг Рубльов, който е номер 6 в схемата, ще играе с шампиона за 2021 година Камерън Нори. 
Британецът срещна големи трудности, но все пак успя да победи японеца Таро Даниел с 6:7(5), 7:5, 6:2. Нори загуби първия сет, въпреки че водеше с 5:3 точки в тайбрека, а във втория сет изоставаше с 1:4 гейма.
Последните двама участници в четвъртия кръг в долната половина на схемата са американецът Франсес Тиафо и чилиецът Алехандро Табило. Поставеният под номер 14 Тиафо се справи с Джейсън Къблър от Австралия с 6:3, 6:2, докато Табило отстрани друг представител на "зеления" континент - Джордан Томпсън, с 6:3, 7:6(6).
Наградният фонд на турнира в Индиън Уелс е 8,8 милиона долара.