Полската армия трябва да бъде достатъчно силна, за да възпира потенциални атаки, каза днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от държавната новинарска агенция ПАП.
Моравецки заяви това, когато заедно с министъра на отбраната Мариуш Блашчак се срещнаха с участници в проекта "Влак с НАТО" в базата на Първа варшавска бронетанкова бригада в квартал Весола на полската столица. Това е специално издание на проекта за военно обучение за цивилни по случай 24-ата годишнина от присъединяването на Полша към НАТО.
"Полша е част от НАТО - най-силният военен съюз в историята на света. Ето защо сме в безопасност", изтъкна Моравецки.
Той се обяви за това полската армия да бъде толкова силна, че да има "достатъчно възпираща сила".
"Изграждането на силна армия започва със силни държавни финанси. Именно от полския бюджет ние финансираме полската армия днес, покупките (на оръжия) в чужбина и рекапитализацията на нашите полски оръжейни заводи", даде да се разбере Моравецки.
"Ние ще подсилим полската армия, защото сме убедени в правилността на тази стратегия. Тя трябва да бъде толкова силна, че никога да не се налага да бъде използвана", обобщи той.
"Полша е в безопасност" поради факта, че нейната армия укрепва, оборудвана е със съвременни оръжия, формират се нови военни части и броят на полските войници се увеличава, додаде министърът на отбраната.
Блашчак подчерта, че "Полша е силна и в съюзите, както се вижда от присъствието на американски, британски, румънски и хърватски военнослужещи на (нейна) земя". В същото време той отбеляза "присъствието на полски войници в Румъния и Латвия".
През март миналата година - месец след руската инвазия в съседна Украйна - полският президент Анджей Дуда подписа закон за отбраната на страната, предвиждащ увеличаване на личния състав на полската армия до 300 000 души и повишаване на разходите за отбрана до поне 3 процента от брутния вътрешен продукт тази година.
В края на януари Моравецки каза, че Полша планира да похарчи през 2023 г. до 4 процента от своя БВП за отбрана - може би най-амбициозната цел сред всички държави от НАТО.
(Тази информация се разпространява по договор между БТА и полската агенция ПАП.)