Крайдунавското село Бабово официално постави балкански рекорд за най-голямата зелева чорба, за който се готвеше отдалеч. Всъщност рекордът може да е и световен, но никой не води подобна статистика. Постигането му стана по време на фестивала „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, организиран за осма поредна година по идея на кмета Пламен Пенков. Той прие и грамотата, удостоверяваща постижението. Връчи му я шеф Ангел Ангелов, добър приятел на селото и редовен гост на фестивалите в Бабово и в съседното Сандрово, където пък се готви специален вид рибена чорба.
„В началото си мислех - какво пък й е толкова различното на бабовската зелева чорба. Но тя наистина е много вкусна и интересна, готви се с фиде, жълтъци, месо и различни подправки, става много вкусна“, обясни стопанинът на Юнашкия тиган и Юнашката тава, с които обикаля България и прославя традиционната регионална кухня. „Раздадохме 5000 порции - това е рекордът, нататък не ги броихме. Нека това прекрасно село и неговият кмет имат още един повод за гордост“, каза още Ангел Ангелов.
Покрай специфичната чорба, наричана с усмивка и „бульон трезве“, би било пусто без хубава ракийка. Домакините от Бабово добре го знаят, затова този еликсир е равноправен участник във фестивала. На гостите беше раздадено щедро количество с мерак варена и табиетлийски греяна ракия. Тук главно действащо лице беше Георги Георгиев, който на рибния фест в Бръшлен миналата година демонстрира характерна за арабския свят и малко позната у нас техника за печене на шаран - рибата не нанизва на плосък шиш, който се забива на границата на огъня с лек наклон към жаравата. Готвенето е бавно, а резултатът предизвиква продължително „М-м-м-м“, докато се облизват пръстите след опитване.   
„Приготвили сме около 140 литра ракия, за толкова хора мисля, че е нормално. Зелевата чорба и ракията са идеална двойка“, посочи с усмивка майсторът.
Хиляди хора от България и гости от Румъния се събраха в Бабово и дори времето беше с тях. Започналият сутринта дъжд спря, за да могат всички да се радват спокойно на празника.
Той беше съпътстван от кулинарна изложба на разнообразни и красиво приготвени ястия, хлябове, козунаци и сладкиши от по-стари и по-нови времена. В нея по традиция силно се включи общинската организация Съюза на пенсионерите в Сливо поле, която получи грамота от кметството в Бабово за най-масово участие.
„Показахме какво можем, опитахме и прочутата зелева чорба на домакините. Много ни хареса, догодина ще дойдем пак“, казаха от името на пенсионерската организация Василка Аврамова и Валя Гецова.
Празникът беше изпъстрен от богата фолклорна програма, в която беше включено и ревю на народни носии.