Норвежецът Ветле Кристиансен постигна първи успех за сезона за Световната купа по биатлон, след като трумфира в масовия старт на 15 километра в шведския зимен център Йостерсунд.
Кристиансен повали всичките 20 мишени и измина трасето за 35:17.0 минути. Така той записа четвърта победа в кариерата си и първа от точно преди една година, когато спечели масовия старт в Отепя (Естония).
Втори остана сънародникът му Йоханес Дале с един пропуск в последната стрелба и пасив от 9.1 секунди.
Французинът Ерик Перо записа първи индивидуален подиум в кариерата си, след като финишира трети на 12.3 секунди с една грешка в стрелбата.
Кристиансен имаше четири подиума този сезон преди състезанията в Йостерсунд. Така той ще се бори със съотборника си Стурла Холм легрейд за второто място в Световната купа. Преди състезанието в Йостерсунд той имаше 178 точки пасив от Легрейд. Тази преднина намаля на 116 след силното представяне на Кристиансен в шведския зимен център.
Остават три състезания от сезона в Холменколен следващия уикенд.
Носителят на Световната купа Йоханес Тингнес Бьо и Тарей Бьо не участваха в стартовете в Швеция, след като се заразиха с коронавирус в Нове Место миналия уикенд.
Състезанието премина без българско участие.
В генералното класиране за Световната купа след 18 старта води Йоханес Тингнес Бьо води с 1319 точки, втори е норвежецът Стурла Холм Легрейд с 948, а на трета позиция е Ветле Кристиансен с 832 точки. Владимир Илиев е на 46-а позиция със 70 точки.
В подреждането за малкия кристален глобус в масовия старт един кръг преди края Кристиансен е лидер с 210 точки пред Дале, който има 188.