Георги Граматиков ще спори за титлата, а Борис Георгиев ще излезе за бронза на Европейската купа по джудо в Рим, съобщиха от федерацията.
При 81-килограмовите Граматиков постигна пет победи до момента и за златото ще излезе срещу представителя на домакините Тициано Фалконе.
На старта в категорията състезателят на Локомотив (София) се наложи с ипон над италианеца Гаетано Палумбо, после срази с вадзари Замадин Паладо (Азербайджан), както и французина Арно Арегба – с ипон, а след това преодоля още двама италианци – Брайт Мадалони с ипон в продължението и Леонадро Казалия - ипон.
Това е най-големият успех за Граматиков при мъжете. През миналата година той взе бронз на Европейското първенство до 23 г.
При 100-килограмовите Борис Георгиев ще излезе по-късно днес за бронза срещу Енрико Бергамели (Италия).
Състезателят на Арена спорт (Пловдив) започна с две победи – срещу Даниеле Аколи (Италия) след златна точна в продължението и Килиан Камелмайер (Германия) след две вадзари, а на полуфинала загуби с вадзари в продължението от Хари Ловел (Великобритания), бронзов медалист от игрите на Британската общност от 2022-а.
Георгиев е сребърен медалист от турнира за Големия шлем в Ташкент през 2021-а.
Финалите започват от 16,30 часа.