Амир Галеноей е новият старши треньор на националния отбор на Иран, съобщи местната информационна агенция ИРНА.
59-годишният специалист застава начело на тима за втори път в кариерата си. Той заменя португалеца Карлош Кейрош, който напусна през декември след отпадането от световното първенство в Катар. Персите се класираха за шести път на Мондиал, но и при този опит не успяха да преминат груповата фаза.
В първия период начело на Галеноей през 2006 и 2007 година националният отбор на Иран не постигна особени успехи, но той остава един от най-уважаваните наставници на клубно ниво в страната със своите пет шампионски титли.
Според ДПА феновете на футбола в Иран не са особено доволни от решението на федерацията, тъй като смятат, че новият национален селекционер разчита на прекалено консервативни атаки. Те се надяваха да видят начело на тима легендарния нападател Али Даеи. Той обаче беше отхвърлен като вариант от ръководството на федерацията заради активната си роля в антиправителствените протести, в които иранците искат повече права за жените. Заради санкциите от Запада над режима в Техеран назначаването на чуждестранен специалист в момента също бе практически невъзможно.