Сделката между Русия и Украйна за износ на зърно от украински черноморски пристанища вероятно ще бъде удължена, каза днес министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.
„И двете страни са настроени позитивно, уверени сме, че резултатът ще бъде положителен. Вярваме, че споразумението ще бъде удължена на 18 март, каза Акар.
Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване.
Министърът коментира и темата за закупуването на американски изтребители F-16 от Турция.
Всички трябва да знаят, че Турция не е в безизходна ситуация, тя има алтернативи, каза ръководителят на военното ведомство.
„Преговорите с Пентагона продължават по положителен начин. Известна ни е и подкрепата от Белия дом. Анкара очаква Конгресът да вземе разумно решение“, подчерта Акар.
Анкара иска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара. Турция обяви желанието си да придобие F-16, след като Анкара беше отстранена от американската програмата за изтребителите от пето поколение F-35 заради придобиването на руски ракетни системи С-400, отбелязва ТАСС.
Относно темата за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО министърът каза, че Анкара все още чака изпълнението на ангажиментите, поети от скандинавските страни.
Акар подчерта, че Турция не отказва да подкрепи политиката на "отворени врати" на НАТО.
Турция блокира приемането на двете държави, тъй като обвинява Швеция, че не предприема достатъчно действия срещу "терористични организации". Основната грижа на Анкара е забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).
Министърът говори и за добре координираната и ефективна работа на турските структури в първите часове след земетресенията от 6 февруари с епицентър Кахраманмараш, Югоизточна Турция.
По думите на министъра издирвателно-спасителни екипи са били мобилизирани още в 04.30 часа, а министерството веднага  е включило самолети и кораби.
Веднага след земетресението бяха мобилизирани турските въоръжени сили, служители на министерството, екипи за търсене и спасяване, всички структури за отстраняване на последствията от бедствието. 2-ра бронетанкова бригада в Кахраманмараш и 39-та механизирана бригада в Искендерун започнаха работа, без да дочакат заповедта, каза Хулуси Акар.
Той отбеляза, че в момента корабите са преоборудвани, за да отговорят на нуждите на пострадалите от земетресенията.
16 000 души са получили стационарно и амбулаторно лечение на кораби, превърнати в медицински центрове, извършени са около 150 операции, добави той.