Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс отправи остри критики към Доналд Тръмп заради атаката на негови привърженици срещу Конгреса на 6 януари 2021 г., предадоха световните агенции.
"Историята ще държи Тръмп отговорен за ролята му в атаката", заяви Пенс, който беше вицепрезидент на Тръмп.
Той беше в Капитолия, когато хиляди привърженици на Тръмп нахлуха в сградата в опит да спрат валидирането от Конгреса на резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън. Като вицепрезидент Пенс ръководеше заседанието на Сената в онзи момент.
По време на обсадата на Конгреса Тръмп изпрати няколко туита, призоваващи републиканците да се борят и в които твърдеше, че е имало изборни измами. Той също така разкритикува Пенс, че сертифицира резултатите от вота.
"Тръмп грешеше", заяви Пенс пред журналистите и техните гости, събрали се на традиционната вечеря на журналистическия клуб "Гридирон" във Вашингтон.
"Нямах правото да преобърна резултата от изборите и неговите безразсъдни думи застрашиха моето семейство и всеки, който беше в Капитолия през онзи ден. И аз знам, че историята ще държи Тръмп за отговорен", каза Пенс.
Той обмисля да се кандидатира за президентската номинация на републиканците догодина. В наскорошни интервюта той остро разкритикува поведението на Тръмп, а в мемоари, публикувани през ноември, обвини Тръмп, че е изложил на опасност семейството му.
"Онова, което се случи в онзи ден, беше позор и би било подигравка с приличието да бъде представено случилото се по някакъв друг начин. Докато съм жив, у мен никога няма да избледнее споменът за понесените травми, за изгубените животи и за героизма на правоприлагащите органи в този трагичен ден", заяви Пенс.