Германските Зелени - втората по големина партия в управляващата коалиция - защитиха пoродилото сериозни дискусии в Германия извеждане от експлоатация на ядрените мощности на страната. Те направиха това в коментар по повод 12-тата годишнина от аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима", предаде ДПА.
Председателят на парламентарната група на Зелените Брита Хаселман каза пред ДПА, че извеждането от експлоатация на ядрените мощности е от полза за сигурността, защото прави Германия "по-малко уязвима за нападения срещу енергийните доставки".
"Следваме политиката на извеждане на експлоатация и градим бъдещето си върху възобновяемите източници на енергия", каза Хаселман.
Миналата година канцлерът социалдемократ Олаф Шолц беше принуден да вземе решение, въпреки опасността от раздор в управляващата трипартийна коалиция, трите все още действащи атомни електроцентрали на Германия да продължат да работят и след края на 2022 г., до 15 април 2023 г. Преди това беше предвидено до края на миналата година те изцяло да спрат да функционират.
По този начин след средата на април използването на ядрена енергия във федералната република приключва.
За този краен срок особено настояваха Зелените, въпреки че коалиционните им партньори, либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), като цяло отдават по-голям приоритет в дискусиите по този въпрос на гарантирането на енергийните доставки за Германия.
"От нас зависи дали ще успеем да увеличим още повече производството на зелена енергия и да го удвоим до 2030 г.", каза Хаселман.
На 11 март 2011 г. цунами, предизвикано от силно земетресение, връхлетя японското крайбрежие и причини хиляди жертви и авария в АЕЦ "Фукушима 1". Това беше най-голямата ядрена катастрофа в света след чернобилската през 1986 г.