В централата на Международната хандбална федерация беше изтеглен жребият за групите на турнира за мъже от Световната купа по хандбал, който ще се проведе от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта във Варна. 
В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове са Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).
В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. След попълването на четирите групи с по два тима при жребия, като домакин на проявата България имаше правото на избор. В конферентна връзка треньорският щаб на българския мъжки национален отбор реши съставът ни да играе в група „D“, в която намериха място още съставите на Азербайджан и Нигерия.
Разпределението в групите е следното:
Група A: Малта, Андора, Индия
Група B: Кипър, Молдова, Австралия
Група C: Великобритания, Куба, Гватемала
Група D: Азербайджан, България, Нигерия
Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.
Първият мач на българския тим, воден от треньорското трио Илиян Василев, Димитър Николов и Николай Георгиев, ще бъде срещу Азербайджан на 25 април, а на 26-и националите ще премеря сили с Нигерия.
Регламентът за участие предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
България е един от трите отбора в Световната купа`2023, заедно с Великобритания и Малта, които са участвали във всичките издания на тази надпревара. През 2015 година в Косово България зае 11-о място, през 2017-та в Габрово и Велико Търново се класира на пета позиция, а през 2019-а завоюва бронзовите медали в Грузия.
България е и първата страна, която за втори път ще бъде домакин на тази проява на Международната хандбална федерация.