Държавният секретар в Министерството на инвестициите и европейските проекти на Румъния Чила Хегедюш обяви на пресконференция в град Сату Маре в петък, че е подписан договор за културно промотиране на стойност около 10 милиона евро, който ще доведе чуждестранни влиятелни личности в Румъния, за да я популяризират като културна дестинация в чуждестранни списания и издания, включително "Нешънъл Джиографик", съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.
"Това е нашият проект Привлекателна Румъния (Romania Atractiva), най-големият проект за възстановяване и подобряване на културното наследство на Румъния, по който възстановяваме 240 обекта и популяризираме други 700. Подписахме и договор за промотиране на стойност почти 10 млн. евро, това е най-големият проект за популяризиране на културата в Румъния и освен визуалната реалност, освен интерактивното визуално представяне на тези обекти, искаме "Нешънъл Джиографик" и всички големи издания в Европа и извън нея да пишат за това, което имаме тук, в страната, и за това, което имаме тук, в Сату Маре. Ето защо ще привлечем и чуждестранни инфлуенсъри, които да пишат за нас, защото ние знаем, че имаме тези изключителни ценности, но някой друг ще знае само ако хората говорят за това", каза Чила Хегедюш.
Проектът предвижда популяризирането в чужбина на няколко културни и туристически забележителности в Румъния.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)