Управителят на Централната банка на Черна гора (ЦБЧГ) Радое Жугич каза, че ключовите банкови показатели са на най-високо ниво, благодарение на доверието в банковата система, добавяйки, че депозитите са се увеличили с над 1 милиард евро миналата година, предаде черногорската агенция МИНА.
На среща с ръководителя на Регионалния офис на МВФ за Западните Балкани Стефани Ебле той каза, че делът на новите заеми се е увеличил с 31,5 процента на годишна база през 2022 г.
Жугикч и Ебле обсъдиха цялостната икономическа ситуация в Черна гора, като обърнаха особено внимание върху банковия сектор и предстоящия одит на кодекса за прозрачност на политиката на ЦБЧГ.
„Жугич информира Ебле за дейностите на ЦБЧГ, насочени към по-нататъшно укрепване на финансовата стабилност на страната, като предприемане на адекватни мерки за смекчаване на последиците от неблагоприятна икономическа ситуация, насърчаване на банките да подкрепят местната икономика и укрепване на надзорния капацитет“, се казва в прессъобщение, публикувано от ЦБЧГ.
Ебле приветства дейностите на ЦБКГ и инициативата за оценка на прозрачността на нейните политики, която ще бъде реализирана от МВФ през юни.
На срещата беше заключено, че одитът ще помогне на ЦБЧГ да приложи най-високите международни стандарти за прозрачност и да засили диалога си с обществеността, включително висшите публични и международни институции, медиите и неправителствения сектор.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)