Испанската прокуратура е подала жалба в съда срещу футболен клуб Барселона по случая с получаването на плащания от бившия вицепрезидент на Техническия комитет на съдиите на Кралската испанска федерация Хосе Мария Енрикес Негрейра, съобщи вестник "Мундо Депортиво".
По случая прокуратурата повдига обвинения срещу Барселона като юридическо лице, срещу бившите президенти на клуба Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както Енрикес Негрейра и други. Освен всичко останало те са заподозрени в корупция.
Разследващите считат, че между 2001 и 2018 година Енрикес Негрейра е получил около 7 милиона евро за консултации към Барселона, свързани със съдиите.
Както съобщи по-рано от вестник "Паис", компанията на бившия вицепрезидент на Техническия комитет на арбитрите предавала пликове в офисите на Барселона всеки път, когато клубът играел мач от Ла Лига или от Купата на Краля. В плика имало писмен доклад и видео с анализ на профила на рефера, който трябвало да ръководи следващия им мач.
От Барселона отрекоха всякакви нарушения или конфликт на интереси, като казаха, че са платили само за технически доклади на съдиите, но никога не са се опитвали да окажат влияние върху решенията на арбитрите по време на мачовете.
Получаването на доклади за съдиите е обичайна практика и клубовете в Испания могат да плащат на компании или сами да ги изготвят вътрешно, както прави и каталунският клуб.