Африкански сервал, намерен до спирка за градски транспорт и тестван позитивно за кокаин в организма, беше приютен от зоологическата градина на Синсинати, предаде АП.
Новината за дивата котка се разпространи онлайн – потребителите я сравниха с новия филм „Кокаиновата мечка“, направен по истинския случай на 175-килограмова черна мечка, която беше намерена мъртва в близост до количество кокаин, равняващо се на около 2 милиона долара. В социалните мрежи на сервала беше даден съответно прякора „кокаиновата котка“.
По думите на местните служби за надзор на животните, сервалът е избягал от колата на собственика си, след като той е бил спрян от пътна полиция на 28 януари. В щата Охайо притежанието на сервали е незаконно.
Според Рей Андерсън от приюта за животни „Синсинати Енимъл Кеър“, на местните служби за надзор на животните е било сигнализирано около 2 часа сутринта от жилищния квартал Оукли.
По време на спасителната операция дивата котка на име Амири счупи крака си, което я направи още по-нервна. След като беше изпратена в приюта, за да получи медицински грижи, екипът от експерти я тества за наркотици и установи присъствието на кокаин.
Това не е първият случай на диво животно, отишло в приюта дрогирано. През 2022 г. маймуна от рода Капуцини на име Нео даде позитивен резултат на тест за метамфетамин, след което част от стандартната процедура на приюта станаха тестовете за дрога при екзотични животни, обясни Андерсън.
Андерсън потвърди, че собственикът е предал попечителството над сервала на „Синсинати Енимъл Кеър“. След това Амири отиде в зоопарка на Синсинати.
Напоследък сервалите са популярни в ролята си на домашни любимци сред потребителите на мрежата ТикТок. Според Джули Шелдън, клиничен асистент по зоологическа медицина в Университета на Тенеси, сервалът е огромна отговорност – изисква балансирано хранене и грижи, по-различни от онези, които изискват домашните котки.
„Има много по-добри алтернативи за домашни любимци, които са много по-безопасни и икономически изгодни“, каза тя.
„Синсинати Енимъл Кеър“ приютява около 8 000 животни годишно, обясни Андерсън.
По думите на Андерсън, вместо да се правят опити да се отглеждат диви животни в домашни условия, „можете да спестите доста пари, като си вземете страхотна домашна котка от най-близкия до вас приют за животни.“